Termékek Menü

Fejléc előny

Kategóriák alatti előnyök

 • 15+ év szakmai
  tapasztalat
 • Megbízható, tesztelt
  eszközök
 • Minden termék raktárról
  - azonnali szállítás - Önnek!
 • Akár 5 év garancia és
  garancia hosszabbítás

Mi a RAID és mire jó

Mi a RAID és mire jó A RAID a Redundant Array of Independent Disks rövidítése. Egyszerűen megfogalmazva, ez az a folyamat, amikor egyszerre több merevlemezt használunk párhuzamosan az adatok redundáns másolatának elkészítéséhez.

A jelentősége az, hogy ha egy RAID-tömbben lévő meghajtó meghibásodik, az adatok számos biztonsági mechanizmusnak köszönhetően biztonságban maradnak, nem történik adatvesztés. A RAID technológia szétosztja a fájljainkat több meghajtón a szervereken, hogy megvédje azokat egy esetleges meghajtó meghibásodás esetén. Az adatok védelmének módja a konfigurált RAID-szinttől függően változik.

A RAID csoportok


A RAID csoportok lemezek gyűjteményét jelenti. Általában két vagy több hasonló egységet egyesítenek egy egységes, logikai egységgé.
Fontos tudni, hogy ha különböző méretű lemezeket csatlakoztat egy megosztott RAID-csoporthoz, a csoport a legkisebb lemez kapacitása alapján működik. Ennél fogva a RAID-csoportok felépítése az egyes csoportok kapacitása és lemeztípusa alapján rendkívül fontos a tárhely elérhetőségének és teljesítményének optimalizálása szempontjából.

A szerverek közötti hatékony kommunikáció érdekében LUN-t (logikai egységszám) használnak a RAID-csoporton belüli tárolóeszközök azonosítására. A LUN különféle konfigurációkból állhat.

 Állhat mindössze egyetlen meghajtóból,  vagy több tárolóeszközből, teljes RAID-tömbből vagy egyetlen lemez egy részéből is. A hozzáférési és vezérlési jogok hozzárendelése ezeken a logikai identitásokon keresztül leegyszerűsítheti a tárolási erőforrások kezelését.

Ennek eredményeként a RAID-csoportokat egyesítik és integrálják a tárolókapacitások létrehozására, amelyek javítják a teljesítményt és megkönnyítik a használhatóságot. Ennek segítségével egyszerűen méretezhető a LUN tárhely, a megfelelő kapacitású lemezek vagy RAID-csoportok hozzáadásával.

A tárolókapacitás kialakításakor egyforma típusú és méretű merevlemezeket egyesítenek egyetlen logikai egységbe, ami összességében nagyobb tárolókapacitást eredményez. A storage olyan beágyazott RAID-szinteket tartalmaz, amelyek hatékonyan virtualizálják az alapul szolgáló RAID-konfigurációt. A storage egyenletesen osztja el az adatokat és a munkaterhelést a teljes kapacitáson belül, így RAID védelmet biztosít az összes adat számára.

Technikusként meglehetősen egyszerű lemezeket cserélni vagy hozzáadni a megfelelő RAID-csoporthoz meghajtó meghibásodása vagy további meghajtók szükségessége esetén. Ezt követően az adatok dinamikusan újraoszthatók a meghajtók között.

Az cégek informatikai vezetői gyakran megkövetelik a testreszabott beállításokat minden egyes RAID-csoporthoz a RAID tárolóarchitektúrájukban az optimális hibatűrés érdekében. A RAID ezen kombinációit RAID-szinteknek vagy beágyazott RAID-szinteknek vagy -kategóriáknak nevezzük.