Termékek Menü

Fejléc előny

Kategóriák alatti előnyök

 • 15+ év szakmai
  tapasztalat
 • Megbízható, tesztelt
  eszközök
 • Minden termék raktárról
  - azonnali szállítás - Önnek!
 • Akár 5 év garancia és
  garancia hosszabbítás

A szerverhibák típusai

A szerverhibák típusai Ha a szerverproblémákról van szó, akkor alapvetően négy fő kategóriát különböztethetünk meg.
 

Alaplap hiba

Az alaplapok talán a legnehezebben megoldható szerverproblémák. Nehéz ugyanis meghatározni, hogy a hiba maga az alaplapnál vagy egy másik hardvernél, amelyhez kapcsolódik, keresendő.


Az alaplap meghibásodásának három gyakori oka van:

 • Túlmelegedés
 • Elektromos hiba
 • Fizikai hiba

A túlmelegedés, a leggyakoribb probléma, ami több okból is előfordulhat. A ventilátorok eltömődése megakadályozhatja a hűtőrendszer megfelelő működését. A meleg vagy párás környezet is túlmelegedést okozhat. Célszerű folyamatosan figyelemmel kísérni a levegő minőségi és hőmérsékleti eredményeit, mielőtt azok rendszerhibákat okoznának.

Rövidzárlat miatt elektromos meghibásodás léphet fel, például ha bármilyen fém találkozik az alaplappal működés közben (véletlen érintkezés előfordulhat üzem közbeni csere során). 
A technikus ujjának statikus töltése vagy akár egy lazán rögzített alkatrész szintén áramköri meghibásodást okozhat. A túlfeszültségek és a feszültségcsúcsok is gyakran okoznak problémát, ezért fontos a túlfeszültség-védők használata.

Az adatközpontokban ritkán fordul elő a szerver és a tárolási infrastruktúra elemeinek fizikai sérülése, de az állványt érő ütések vagy egy beázás katasztrófát okozhat. Öröm az ürömben, hogy ilyen esetben legalább könnyebben diagnosztizálható a hiba oka.

Mindig fennáll annak a lehetősége, hogy a hardver egyszerűen elérte élettartama végét (EOL). Egy minőségi alaplap 10-20 évig bírja, tehát ha régi berendezést használ az adatközpontjában, akkor ez is szerepet játszhat.

Merevlemez hiba

A forgó lemezek köztudottan könnyen meghibásodhatnak. Míg a merevlemezek átlagos élettartama valamivel több, mint hat év, annyi minden okozhatja a meghibásodásukat, hogy nagy többségük ez előtt el is romlik.


A merevlemezek meghibásodásának három gyakori oka van:

 • Mechanikai hiba
 • Elektronikus hiba
 • Logikai hiba

A mechanikai problémák közül a leggyakoribbak a karcolások. Gyakori okok még a leejtés vagy a kedvezőtlen környezeti feltételeknek való kitettség. 

Az elektronika meghibásodhat áramingadozás, feszültségcsúcsok vagy túlmelegedés esetén. 

Logikai hibák fordulhatnak elő adatsérülésből, nem megfelelő beállítás módosításokból vagy hibás meghajtóformázásból.

Az új meghajtó csatlakoztatásán vagy a különböző kábelek kipróbálásán túl (ami adatvesztéshez vezethet), a rendszergazdák olyan parancssori eszközöket használhatnak, mint az fsck Linux gépeken és a chkdsk Windows rendszeren a logikai hibák ellenőrzésére és kijavítására a szerver hibaelhárításához.

Természetesen a redundancia beépítése RAID-en vagy elosztott párhuzamos fájlrendszeren keresztül segíthet megelőzni, hogy ezek a hibák súlyos problémává váljanak. A megfelelő SDD választása szintén csökkenti ezen kockázatok egy részét, különösen a mechanikai hibákat.

Áramforrás meghibásodások

Áramszünetek, szélsőséges időjárás okozta ingadozások, valamint az épületen vagy adatközponton belüli rossz elektromos infrastruktúra váratlan áramkimaradásokat okozhat. Az áramforrás meghibásodása a szerver összeomláshoz és visszafordíthatatlan károkhoz, adatvesztéshez vezethet.


Az áramforrás meghibásodásának leggyakoribb okai a következők:

 • Környezeti hatások
 • PSU hardver problémák
 • Hibás csatlakozások

A villámcsapások, a viharok okozta áramkimaradások és egyéb környezeti tényezők problémákat okozhatnak a szerverek áramellátásában. Az áramkimaradások elleni védekezés legjobb módja a szünetmentes tápegység (UPS), amely különösen fontos eszköz a szerver hardveres meghibásodásainak csökkentésére.

Az is előfordulhat, hogy a szerveren belül vannak áramellátási problémák. Az alaplapot tápláló tápegység is meghibásodhat, akár magában az egységben, akár a kábelezésben.

Áramellátási problémák esetén azonban még mindig az első teendő a csatlakozók ellenőrzése.


Levegőminőségi és hőmérsékleti hibák

A gyakori hibák kiszűrésének alapja az adatközpont klímájának gondos szabályozása. A megfelelő klíma ugyanolyan fontos a szerver karbantartásához, mint a hardver és a javítás.

A gyakori szerverhardver-problémák a következő környezeti tényezők következményei lehetnek:

 • Túlmelegedés
 • Por
 • Páratartalom

A túlmelegedés hozzájárulhat a fentebb tárgyalt problémákhoz, és ez a fő oka annak, hogy a szerverszobákat általában 18-27 C közötti hőmérsékleten tartják. 
A por eltömítheti a ventilátorokat és a hűtőbordákat, és ezt követően túlmelegedéshez vezethet. 
A hőmérsékleten kívül a páratartalmat is szabályozni kell. A levegőben lévő nedvesség például korróziót vagy rövidzárlatot okozhat.

Ha a felsorolt szempontokat figyelembe véve használjuk szervereinket, a meghibásodások száma radikálisan csökkenthető.