Termékek Menü

Fejléc előny

Kategóriák alatti előnyök

 • 15+ év szakmai
  tapasztalat
 • Megbízható, tesztelt
  eszközök
 • Minden termék raktárról
  - azonnali szállítás - Önnek!
 • Akár 5 év garancia és
  garancia hosszabbítás

SFF vagy LFF? Ez itt a kérdés.

SFF vagy LFF? Ez itt a kérdés. Az SFF és LFF kifejezéseket a tárolómeghajtók, például a HDD-k),vagy az SSD-k fizikai méretének és méreteinek leírására használják. De mi a különbség a kettő között.
Az SFF-meghajtók kisebb méretűek és kompakt méretekkel rendelkeznek, általában kisebb eszközökben vagy korlátozott helyű rendszerekben, például kis asztali számítógépekben, laptopokban vagy kompakt szerverekben való használatra tervezték. Az LFF meghajtók nagyobbak, ezért általában nagyobb rendszerekben, például toronyszerverekben vagy rack szerverekben használják, ahol rendelkezésre áll a szükséges hely.

Fizikai méret

Az SFF meghajtók kisebb méretűek, és általában 2,5 hüvelyk szélesek. Az SFF-meghajtók kisebb mérete lehetővé teszi több meghajtó telepítését ugyanannyi helyre, ami növeli a tárolókapacitást és a teljesítményt. Ezenkívül az SFF meghajtók alacsonyabb energia fogyasztásukról és csendesebb működésükről ismertek, így ideálisak olyan környezetekben, ahol a zaj és az energiahatékonyság fontos tényező.

Az LFF meghajtók nagyobbak, és általában 3,5 hüvelyk szélesek. Az LFF meghajtók nagyobb tárolókapacitást kínálnak az SFF meghajtókhoz képest, így alkalmasak olyan alkalmazásokhoz, amelyek nagy mennyiségű adattárolást igényelnek. Tartósságukról és nagyobb méretük miatt jobb hőleadásukról is ismertek, ami előnyös lehet nagy teljesítményű számítástechnikai környezetben.

Az elmúlt években a trend az SFF meghajtók felé tolódott el a technológiai fejlődés és a kompakt és energiahatékony rendszerek iránti növekvő kereslet miatt. Az SFF meghajtók egyre népszerűbbekké váltak, mivel nagyobb teljesítményt és skálázhatóságot kínálnak kisebb helyigény mellett. Az LFF meghajtókat sem szabad leírnunk, hiszen továbbra is megállják a helyüket olyan alkalmazásokban, amelyek maximális tárolókapacitást igényelnek, és képesek a nagyobb fizikai méret befogadására.

Végső soron az SFF és LFF meghajtók közötti választás a rendszer speciális követelményeitől függ, beleértve a helykorlátozást, a tárolási igényeket, az energiafogyasztást és a teljesítmény szempontjait.

Tárolási kapacitás

Az SFF meghajtók alkalmasabbak olyan alkalmazásokhoz, amelyek nagy teljesítményű és alacsony késleltetésű tárolási megoldásokat igényelnek. Kisebb méretük miatt azonban az SFF-meghajtók általában kisebb tárolókapacitással rendelkeznek, mint az LFF-meghajtók.

Az LFF meghajtók nagyobb tárolókapacitást kínálnak, így alkalmasabbak a nagy mennyiségű adattárolást igénylő alkalmazásokhoz, például adatközpontokhoz és vállalati tárolórendszerekhez.

Kompatibilitás

A kompatibilitás szempontjából az SFF meghajtók nem kompatibilisek az LFF meghajtórekeszekkel, és fordítva. Ezért fontos figyelembe venni a rendszer által támogatott alaktényezőt az SFF és LFF meghajtók közötti választás során.

Érdemes megjegyezni, hogy a technológia fejlődésével az SFF és az LFF közötti határ elmosódik. Például ma már léteznek hibrid meghajtók, amelyek az SFF-meghajtók kisebb formátumát az LFF-meghajtók nagyobb tárolókapacitásával kombinálják.

Összegzés

Összefoglalva, a fő különbség az SFF és az LFF között az általuk kínált fizikai méret és tárolókapacitás. Az SFF meghajtók kisebbek és kisebb tárolókapacitásúak, míg az LFF meghajtók nagyobbak és nagyobb tárolókapacitást kínálnak. A kettő közötti különbségtétel azonban az SSD-k térnyerésével és a tárolási technológia fejlődésével egyre kevésbé releváns.