Termékek Menü

Fejléc előny

Kategóriák alatti előnyök

 • 15+ év szakmai
  tapasztalat
 • Megbízható, tesztelt
  eszközök
 • Minden termék raktárról
  - azonnali szállítás - Önnek!
 • 1 év garancia és
  garancia hosszabbítás

Torony szerver vs. Rack szerver

Torony szerver vs. Rack szerver Mi a különbség a torony szerverek és a rack szerverek között?

A legnagyobb különbség az eszköz elhelyezésének módja. A Rack Server csak speciális szekrénybe helyezhető, míg a torony szerver a padlóra, asztalra vagy bárhová máshová, mert nincs szüksége szekrényre.
Torony Szerver

A torony szerver az elterjedtebb. Megjelenésre úgy néz ki, mint egy PC, csak nagyobb, mert sok slot van benne, amelyek a szerver funkcióinak bővítéséhez szükségesek.

Mivel a torony szerver nagy házzal rendelkezik, így több funkciót is konfigurálhatunk. Ez az oka annak, hogy a torony szerver számos alkalmazáshoz ideálisabb megoldás.

Általában azt mondhatjuk, hogy az általános célokra és kisebb szervezetek esetén ideálisabb választás egy torony szerver.

Rack szerver

A rack szerver úgy néz ki, mint egy Switch. Tartalmazhat 1, 2, 3, 4, stb racket. Az 1 rack-es szerver a leginkább helytakarékos, ugyanakkor gyengébb teljesítményű és kevésbé skálázható. Egy 4 rack-es szerver nagyobb teljesítményt, skálázhatóságot biztosít, és általában több mint 4 nagy teljesítményű processzort és számos cserélhető komponenst támogat. A működtetése is nagyon kényelmes, mert a gyártók biztosítják a megfelelő felügyeleti eszközöket. Sajnos ahogy korábban is említettük, speciális szekrény szükséges hozzájuk, ami jelentős helyigénnyel rendelkezik.

Milyen további különbségek vannak a torony szerver és a rack szerver között?

A toronyszerverhez képest  a rack szervereknek van néhány előnye.

Könnyen kezelhető

Ha sok torony szerver van egy helyen, például egy szerverteremben, akkor a kezelés nagyon kényelmetlen. Rengeteg az elektromos vezeték, a hálózati kábel, az adatkábel, a monitor, a billentyűzet, stb. A gépházakat rendkívül nehéz karbantartani, minden porosodik.

A rack szekrénybe szerelt szerverek egy helyen vannak, az összes kiegészítővel együtt. A szekrények általában zárva vannak, ezért tiszta, porálló és biztonságos.

Magas szintű fizikai védelem

A szerveren tárolt adatok a vállalat legfontosabb üzleti információi.

A torony szerverek biztonságos elhelyezésére nem fordítanak akkora hangsúlyt, általában az iroda vagy akár az üzem egyik sarkában állnak és sokkal könnyebben érheti őket fizikai károsodás, mint egy rack szervert, aminél a zárt szekrény miatt nehéz a hozzáférés és alacsony a fizikai károsodás veszélye.

Természetesen a toronyszervereknek is megvan a maga előnye

Kis helyigény, egyszerűen, minden egyben


Ez a szerver típus nem igényel további beruházást és kevés helyet foglal, ugyanakkor jó skálázhatósággal rendelkezik. A konfiguráció nagyon magas is lehet, így az általános alkalmazások széles skálájának megfelelő.

Alacsony költségű


Ez a szervertípus különösen alkalmas az általános belépő szintű szerver alkalmazásokhoz, mivel a költségei viszonylag alacsonyak. Teljesítményük megfelel a legtöbb kkv felhasználó követelményeinek. Éppen ezért nagyon népszerű a piacon.

Ennek a szervertípusnak azonban számos korlátja is van. Ha több szervert kell egyidejűleg használni nem ez lesz az ideális megoldás.

Röviden, a modern géptermek alapvetően rack szervereket használnak, még a toronyszervereket csak belépő és alsó szintű informatikai célokra használják.